Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Protect Aoos MTB Ultra 2013 120km σε 958 λέξεις


Τόνια Γαλάνη
«Ο κάθε ποδηλάτης που μπήκε σ’ αυτή την κούρσα έχει να διηγηθεί την δική του προσωπική ιστορία που στιγμάτισε την αθλητική του τουλάχιστον ζωή» ήταν τα λόγια του Νίκου Βαφειάδη δύο μέρες μετά τον τερματισμό. [...]





Κώστας Σταμούλης
Τον αρχικό ενθουσιασμό της εκρηκτικής εκκίνησης, που δόθηκε από τον γνωστό δρομέα βουνού Νίκο Καλοφύρη και το φρενήρη ρυθμό που έδωσε ο αέρινος Περικλής Ηλίας διαδέχτηκαν ο πόνος, η εξάντληση, η υπέρβαση στην τελευταία μεγάλη ανηφόρα μετά το Φλαμπουράρι και η αγαλλίαση του τερματισμού στην Βωβούσα.
Η εμφάνιση του Ηλία δε χωράει κριτικές. Ρυθμός, άνεση και σε κάθε σταθμό η ευγένεια που τον χαρακτηρίζει. Ακόμη και η trial μοτοσυκλέτα σε ορισμένα κομμάτια δεν τον έπιανε.
Ο Παναγιώτης Σκυλοδήμος κατάφερε να μειώσει την διαφορά από τον Περικλή Ηλία στα 25’δείχνοντας και αυτός την κλάση του (το να μιλάμε πια για την ηλικία του δεν έχει ουσία αφού καμιά σχέση δεν έχει η απόδοσή του με τα 45 του χρόνια).
Σκληροτράχηλος και αγωνιστικός σ’ όλη τη διάρκεια του της κούρσας ο Γιώργος Δάντος.
Τόνια Γαλάνη
Πιο μειλίχιος και στωικός ο Θοδωρής Πετρίδης. Τρία λεπτά χώρισαν τον Γιάννη Σκόρδα από τον μαχητή «μέχρι τρέλας» Χρήστο Μυλωνά. Σταθερός ο Ανέστης Κουρμπέτης που είχε και λάστιχο και δέχτηκε τη βοήθεια του gentleman Βασίλη Κρομμύδα, που όπως και στο τρίαθλο ήταν η «σιωπηλή δύναμη» προσπερνώντας τον 51χρονο (!!!) Γιάννη Διττόπουλο, μια σταθερή αξία στον χρόνο και τον άτυχο Πέτρο Τυρολόγο μετά το 100ο χιλιόμετρο στην χειρότερη κατηφόρα της διαδρομής.
Ο Πέτρος Τυρολόγος απέδειξε  ότι έχει αστείρευτα όχι μόνο σωματικά αλλά κυρίως ψυχικά αποθέματα ποδηλατώντας πάνω από 60km με το σπασμένο πίσω κέντρο συνεχώς να επιδεινώνεται!!!

Τόνια Γαλάνη
Αξιοπρεπέστατη η επανεμφάνιση του Κώστα Συμελίδη που κατέλαβε μάλιστα την 18η θέση με 7:24:59.
Πρέπει να σταθούμε επίσης στους δύο 17χρονος τον Νίκο Θεμελή (7:43:52) που είναι και αξιόλογος κολυμβητής και πολύ καλός αθλητής στίβου (τείνει λοιπόν για 3αθλο) και τον Σταύρο Κουτσοθανά (8:00:10) που κατάφερε να πείσει τον Χρόνη Δρούγια για τη συμμετοχή του, αφού ο αγώνας ήταν για άνω των 18 ετών.
Ο Βασίλης Κρομμύδας χαρακτήρισε την σήμανση «autobahn» και όλοι έμειναν ενθουσιασμένοι από τους σταθμούς ανεφοδιασμού (κάθε 10-12 km υπήρχαν νερά, ηλεκτρολύτες, μέλι, ξηροί καρποί, φρούτα).
Ο ΑΓΩΝΑΣ
Με ρυθμό αγώνα κούρσας ξεκίνησαν οι ποδηλάτες στα πρώτα ασφάλτινα ανηφορικά 2km με τον Περικλή Ηλία να δίνει ένα γρήγορο ρυθμό για την πλειοψηφία αυτών που ακολουθούσαν.
Στο 7ο km το αρχικό group πέρασε πλέον σπασμένο με τους 3 νικητές να προπορεύονται με τον Χασαπίδη και τον Σκόρδα και λίγο μετά τους Πετρίδη, Κουρμπέτη, Μυλωνά και Τυρολόγο.
Ξέφρενος μετά την Βωβούσα ο ρυθμός έδινε την εντύπωση αγώνα μικρότερης απόστασης. Γρήγορα οι 3 πρώτοι ξεχώρισαν κάνοντας διαφορά από τους υπόλοιπους πριν από τον σταθμό «Μόρφα» στο30 km με τον Ανέστη Κουρμπέτη να ακολουθεί και πιο πίσω οι Πετρίδης, Ιορδανίδης Μυλωνάς.
Ακολουθούσε η γρηγορότερη κατηφόρα του αγώνα μέχρι τον σταθμό «Βρύση Λάιστας». Από εκεί και πέρα ο Ηλίας Περικλής έκανε ατομική κούρσα και τον Παναγιώτη Σκυλοδήμο να δημιουργεί διαφορά από τον Γιώργο Δάντο. Πιο πίσω οι Ανέστης Κουρμπέτης, Θοδωρής Πετρίδης, Ιορδανίδης και Μυλωνάς.
Οι ποδηλάτες παίρνουν στα χέρια το ποδήλατο στο «Ρέμα Κουκουρούτζο», σε ένα σεληνιακό τοπίο με κατολισθήσεις, δημιουργία των τελευταίων νεροποντών.
Στον επόμενο σταθμό «Βρύση Τσούκα» στο 48ο χιλιόμετρο η σειρά ήταν η ακόλουθη: Περικλής Ηλίας (2:17), Παναγιώτης Σκυλοδήμος (2:24), Γιώργος Δάντος (2:27), Αλέξανδρος Ιορδανίδης (2:36), Θοδωρής Πετρίδης (2:37) και Χρήστος Μυλωνάς (2:37), Ιωάννης Σκόρδας (2:40), Βασίλης Κρομμύδας (2:41), Ιωάννης Διττόπουλος (2:44) και Πέτρος Τυρολόγος (2:44).
Με ανεβοκατεβάσματα και με ανηφορική συνολική τάση, ποδηλατούν μέχρι τον σταθμό «Αγία Μακρίνη». Πρόκειται για το κομμάτι με το πιο καλό οδόστρωμα, με την κατάταξη να παραμένει η ίδια, ενώ στα ενδιάμεσα μαίνονταν η μάχη μεταξύ Αλέξανδρου Ιορδανίδη και  Θοδωρή Πετρίδη.
Τόνια Γαλάνη
Μέχρι την Δόλιανη (κύριος σταθμός με τεχνική υποστήριξη) η διαδρομή από τους δασόδρομους συνεχίζονταν σε τρακτερόδρομο, που χρησιμοποιούν οι υλοτόμοι για να μεταφέρουν κορμούς. Η βλάστηση στην περιοχή είναί οργιώδης η πορεία λαβυρινθώδεις   και στο 3ο km από την Αγάς Μακρίνης βρίσκεται ο «ψυχοβγάλτης» των 400μ με κλίση που ξεκινά σταδιακά από 15 και φτάνει στο 27%.
Μετά μέχρι την Δόλιανη ακολουθούν κυρίως κατηφόρες, με περάσματα από ρυάκια και πυκνή βλάστηση. Τεχνικό κομμάτι περίμενε τους ποδηλάτες με την είσοδο στο χωριό από ασταθείς πέτρες και παλιό κατηφορικό καλντερίμι. Στο σταθμό στην πλατεία του χωριού δίνονταν η εντύπωση ότι επρόκειτο για γιορτή και όχι σταθμό τροφοδοσίας.
1200 μέτρα ανηφορικής ασφάλτου ακολουθούν μετά την Δόλιανη και μετά 3km ιδιαίτερα γρήγορης κατηφόρας μέχρι την γέφυρα του ποταμού Βάρδα και του Βυζαντινού Μοναστηριού της Βουτσάς (κτίστηκε από τον Κων/νο τον Πωγωνάτο). Πρόκειται για το χαμηλότερο σημείο της διαδρομής με περίπου 700μ υψόμετρο. Από εκεί έπρεπε οι ποδηλάτες να φτάσουν μέσα σε περίπου 20km στα 1600μ  υψόμετρο, το υψηλότερο σημείο της διαδρομής.
Τα δύσκολα ανηφορικά πρώτα 5 χιλιόμετρα του δασόδρομου μετά το ποτάμι ακολουθούνε 4km με ήπια κατηφορική κλίση μέχρι το Φλαμπουράρι.
Στο Φλαμπουράρι τα πράγματα δεν άλλαξαν ιδιαίτερα με τη σειρά των πρώτων να κρατιέται η ίδια.
Μετά το Φλαμπουράρι ξεκινάει η ανηφόρα που στάθηκε καθοριστική για την εξέλιξη του αγώνα. Πρόκειται για το δυσκολότερο σημείο του αγώνα με συσσωρευμένη πλέον κόπωση.
Κώστας Σταμούλης
Ο Πέτρος Τυρολόγος ηρωικά παρά το τεχνικό του πρόβλημα κρατάει σε όλη των ανηφόρα, ο Αλέξανδρος Ιορδανίδης όμως αρχίζει να υποχωρεί και από την 5η θέση φτάνει 12ος στο σταθμό «Εικονίσματα» ενώ ο Ανέστης  Κουρμπέτης ανεβαίνει στην 7η θέση την οποία θα κρατήσει μέχρι το τέλος του αγώνα.
Ξεκινώντας την κατηφόρα από τα Εικονίσματα τεχνική βλάβη αναγκάζει τον Χρήστο Μυλωνά να καθυστερήσει και ο Γιάννης Σκόρδας περνάει στην 5η θέση που θα κρατήσει μέχρι το τέλος.
Κώστας Σταμούλης
Πλησιάζοντας στο 100ο χιλιόμετρο ο Βασίλης Κρομμύδας κάνει την τελική του επίθεση πάνω στην πλέον δύσκολη κατηφόρα πριν την Θέση «Λάκος Παππά» περνώντας τους Πέτρο Τυρολόγο, Ιωάννη Διττόπουλο με τον πρώτο ανήμπορο να αντιδράσει λόγω ποδηλάτου. Η κατάταξη δεν άλλαξε μέχρι το τέλος. Ίσως πρόκειται για το δυσκολότερο MTB αγώνα που έγινε στην χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου